Anežka B., 20 let

Stáž: Philosophy of Responsible Eating
Ústav: Filosofický ústav
Škola: Gymnázium Sokolov a Krajské vzdělávací centrum, příspěvková organizace
1. Proč ses přihlásila do projektu Otevřená věda Akademie věd ČR a co tě zaujalo na této stáži?
Projekt Otevřená věda mi připadá jako vynikající příležitost rozšířit si obzory, získat nové vědomosti a vyzkoušet si práci s odborníkem. Na stáži se mi líbí, že se zabývá i jinými perspektivami než jsem doposud studovala. Stravování je součástí života všech lidí, proto věřím, že jeho hlubší zkoumání nás dovede i k lepšímu poznání nás samotných. Také mě velmi zaujal výzkum spotřeby sladkostí v České republice, který je součástí stáže, zároveň se ale obávám jeho výsledků.
2. Představ si, že jsi vynálezce – co bys vynalezl a proč?
Amarouny. Abychom se kdykoliv a kdekoliv dobře poměli. Neskutečně praktická věcička plná neskutečných chutí, nad kterou si lidé už nějakou dobu neúspěšně lámou hlavy. Nezapomeneme-li se pověnovat nutričním hodnotám, budeme pravděpodobně svědky kulinářské revoluce. Kdoví, co nám budoucnost přichystá.
3. Tvoje záliby, koníčky:
Ráda ležím ve tmě a přemýšlím. dUmáM. Zajímám se o udržitelnost a životní prostředí, obzvláště o negativní vlivy stravy. Těmto tématům bych se chtěla věnovat v budoucnu. Se zájmem o stravu souvisí i láska k vaření, pečení a jezení. Pokud zrovna nedržím půst, tak se snažím vařit každý den. Je to spíše jen experimentování, míchání chutí, jehož finálním produktem je cosi (podezřele často) obsahující kari nebo chilli. Čili to hodně pálí a nikdo to nechce jíst.
Také se věnuji hře na hudební nástroje. Již deset let hraji na příčnou flétnu, z čehož osm let hraji i v orchestru. Díky tomu jsem získala spoustu skvělých zkušeností, například jsem si loni sólově zahrála s Karlovarským symfonickým orchestrem. Také se rok učím na violoncello a v minulosti jsem si vyzkoušela i na nástroje jako fagot nebo hoboj.